top of page
Boat by the Bank
Väinämöinen2.png
Meditointi, sauna, Väinämöinen ja Buddha

 

Miksi ja miten meditoida?

 

Eli essee siitä miten suomalainen oppi meditoimaan Tiibetin medointi opettajien avulla valtameren takana ja ymmärsi lopulta että hänellä oli sama tieto jo syntyessään.

Minulta kysytään usein miten kehittää omaa intuitiota, miten edistää omaa henkistä kehitystä, parantaa mielenterveyttä tai miten kestää paremmin haastavia aikoja jne. Moniin näihin kysymyksiin on vastaus: meditointi. Mutta monet asiakkaat kertovat minulle että he eivät osaa meditoida.

 

Joidenkin käsitys meditoinnista on että se on jotain vierasta ja outoa. Ne jotka taas ovat siitä kiinnostuneita, saattavat yrittää sitä, mutta usein sääntöjä kankeasti noudattaen, ikään kuin oltaisiin koulunpenkillä. Ollaan kuultu tai luettu että pitäisi istua lattialla jalat ristissä, silmät kiinni, olla ajattelematta ja sanoa "OM". Jos ajatukset sitten kaikesta huolimatta tulevatkin läpi ja alkavatkin kiertää yhä vilkkaammin mielessä, meistä saattaa tuntua että olemme epäonnistuneet. Monissa meditaatio ohjeissa on kyllä jonkinlainen totuus takana, mutta meditoinnissa ei kuitenkaan koskaan ole kyseessä onnistumisesta tai epäonnistumisesta.

 

Meditoinnin ei oikeasti tarvitse olla vaikeaa. Se on yhtä luonnollista kuin hengittäminen. Mutta samalla tavalla kuin emme ole tietoisia joka hetki että hengitämme, samalla tavalla emme myöskään ole tietoisia että meditoimme usein tiedostamattomasti. Itse asiassa, koko ajan.

 

Olen kerännyt vinkkejä joita olen oppinut meditoimisesta yli 30 vuoden ajalta Yhdysvalloissa, Tiibetin Buddhismin meditaatio opettajilta. Aloitin itse samalla tavalla kuin moni muukin; huomasin pian, että tietoisesti hiljaa istuminen, edes 5 minuuttia, tuntui olevan mahdotonta. (Se on ihmeellistä, kun ajattelee että televisiota/älypuhelinta taas pystyy kyllä katsomaan vaivatta kaksikin tuntia putkeen, liikkumatta!) Lähdin tästä alkukohdasta, ja vuosien retriittien jälkeen, pystyen meditoimaan lähes kaksi tuntia kerrallaan. Nyt kun katson taaksepäin, hymyilen itselleni ajatellen kaikkea sitä työtä mikä meni meditoinnin harjoitteluun, vaikka nyt nään että se oli aina ollut jo minussa. Mutta tarvitsin käydä kaiken sen harjoittelun läpi ymmärtääkseni tämän. Kaikki se pyrkiminen ja tavoittelu kuului asiaan. Me emme voi nähdä, mitä emme nää.

 

Suomalainen on aina osannut meditoida

 

Matkani meditointiin alkoi ulkoisista opettajista, mutta johti syvempään ymmärrykseen siitä, että oma kulttuurini, tässä tapauksessa suomalainen kulttuuri ja sen perinteet, kuten saunominen, tarjoavat luonnollisen yhteyden meditatiiviseen tilaan.

 

Kun jossain vaiheessa lopulta todella sisäistin meditoinnin, tajusin samalla että suomalainen on osannut aina tietämättään meditoida. Jokainen suomalainen tietää sen tunteen, kun astuu jäisestä talvipakkasesta saunan lauteille ja heittää ensimmäiset löylyt kiukaalle. Ajatukset pysähtyvät hetkeksi. Kaikki huolet häviävät. Hermot lepäävät. Koko minuus häviää hetkeksi. Olemme hetken neutraalisesti ja luonnollisesti vain olemassa, ilman pelkoja ja toiveita. Itse asiassa, eikö se olekkin nimenomaan tämä hetki, joka saa meidät aina uudestaan saunaan, puhtaanapidon lisäksi? Kyseessä ei ole vain fyysinen, mutta myös henkinen puhdistus.

 

Tämä on myös meidän luonnollinen yhteys omiin esivanhempiimme, vuosituhansien taakse, joka on niin syvä että sitä ei tarvitse selittää ääneen; saunassa on synnytty, pesty, parannettu, mietiskelty (meditoitu), iloittu ja kuoltu. Mutta koska meditointi konseptina tulee idästä, ja on siellä usein osa virallista uskontoa, se tuntuu meistä mystiseltä, vieraalta ja kaukaiselta. Mutta kuten näämme, meillä on itse asiassa suomalaisina automaattinen ja luonnollinen yhteys meditointiin, joka tulee niin sanotusti äidin maidon mukana.

 

Tietenkään itse saunominen ei ole sinänsä välttämätöntä meditoinnin harjoittamiseen, vaan monessa kulttuurissa on vastaavia, luonnonläheisiä perinteitä jotka myös inspiroivat meditoinnin ymmärtämiseen. Meditointi on universaalista, eikä se ole sidottu mihinkään tiettyyn kulttuuriin, vaan ihmismieleen.

 

Miksi sitten vaivautuisimme meditoimaan, (eikä vain saunomaan)? Koska meditointi ei kuitenkaan ole ihan niin yksinkertaista. Vaikka sauna saattaakin viedä meidät meditoinnin tilaan muutamaksi sekunniksi, palaamme hyvin äkkiä takaisin seuraamaan ajatuksiamme jotka ovat usein täynnä huolia ja aiheuttavat stressiä.

 

Olemisen sietämätön keveys

 

Mitä meditointi sitten oikein on? Se on tila ajatuksien välissä tai toisella tavalla ilmaistuna, tila ajatusten taka-alalla. Se on loppumaton potentiaalin lähde, hetki juuri ennen ajatuksen muodollista syntymistä, jolloin kaikki on mahdollista. Tässä vaiheessa ei vielä ole olemassa subjektia tai objektia. Meditoinnin tarkoitus on pysyä tässä luomisen lähteessä.

 

Heti kun ajatus muodostuu viralliseen eli loogiseen muotoon, subjekti eli me itse, ja objekti eli ajatuksemme kohde, on nyt mielessämme ideana, ja näin alamme luomaan (hyvää tai pahaa) karmaa. Buddhististen opetusten kannalta tästä lähtee muodostumaan myös sekä tyytyväisyys, että varsinkin kärsimys. Olemme nyt kehittäneet virallisen idean itsestä, toisista ja niihin uskoessa, syntyy paljon henkilökohtaisia tunteita ja mielipiteitä. Niistä taas alkaa karman kiertokulku. Meditoinnin tarkoitus on pysyä alkuperäisessä, neutraalissa olotilassa joka on meille itse asiassa täysin luonnollinen olotila.

 

Kaikki tämä saattaa kuulostaa kovin hienovaraiselta ja monimutkaiselta. Mutta jos taas kuvailen sen olon samantapaiseksi kuin mikä tulee kun heitetään vettä saunan kiukaalle talvipakkasesta tultua, ymmärtää suomalainen, (tai suomalaiseen saunakulttuuriin tottunut ihminen) heti mitä tarkoitan.

 

Ajaton tietoisuus

 

Seuraava luonnollinen kysymys onkin, miten voisimme sitten jatkuvasti elää ilman ajatuksia tai mielipiteitä? Emme voikkaan. Mutta ne jotka todella osaavat meditoinnin taidon, eivät jää ajatuksiinsa kiinni, eivätkä ajattele niitä konkreettisena identiteettinä. He ovat koko ajan vapaita niistä. He elävät materiaalisessa maailmassa, mutta ymmärtävät etteivät ne tule materiaalisesta maailmasta, vaan ajattomasta, tietoisuuden tilasta. Ero eri meditoijien välillä on se, kuinka syvällä ja kuinka jatkuvasti he pystyvät pysymään tässä tilassa. En todellakaan väitä osaavani pysyä meditoinnin tilassa koko ajan. Itse asiassa, niin hassulta kuin se kuulostaakin, minulta kului yli 20 vuotta pelkästään erottaa meditointi tila tavallista ajatuksista. Toivottavasti tämän esseen luettua havaitset sen nopeammin kuin minä!

 

Jos käsitämme Väinämöisen suomenkantaisten heimojen arkkityyppinä, voidaan täydellä vakaumuksella sanoa että hän oli selvästi mestarillinen meditoija. Kun ymmärtää olemisen salaisuuden, on kaikki mahdollista. Väinä tarkoittaa leveää, hitaasti virtaavaa jokea tai merensalmea. Usein Väinämöistä kutsutaan myös tietäjä iänikuinen. Väinämöinen on siis vapaasti ja inspiroidusti käännettynä, ei välttämättä vain henkilö, vaan: ikuisesti virtaava tietoisuus. Eli juuri se loppumaton potentiaalin ja viisauden lähde. Mitä lähempänä tätä lähdettä ja mitä kauemmin siinä tilassa, sitä lähempänä ajatonta tietoisuuden tilaa ja mitä rajallisella ihmismielen kielellä voisi kutsua onnellisuudeksi.

 

Meditointi asento

 

Meditointi on mielen joogaa, ja meidän mielemme ei teoriassa ole kehosta riippuvainen, mutta kuitenkin tottumattomalla meditoijalla on paljon helpompi rauhoittua kun pitää muutaman perusasian mielessä asennosta.

 

Ideaalisesti on kyllä hyvä istua lattialla jalat ristissä, koska tällä on monta symbolista ja käytännöllistä tarkoitusta. Silti tuolilla istuminen on myös täysin hyvä vaihtoehto. Kummassakin tapauksessa olisi hyvä muistaa:

 

1 ) Selkä tulisi olla luonnollisen suorassa. Ei kuitenkaan jäykästi, mutta tarpeeksi rennosti ja silti suorasti - ihan kuin joku pitäisi päälaelta kevyesti lankaa vetäen kehon suoraksi.

 

2) Päinvastoin yleistä käsitystä, silmät kannattaa pitää auki. Tämä ensinnäkin siksi meditointi ei pitäisi olla pakoa todellisuudesta vaan täyttä ymmärrystä siitä. Lisäksi silmät suljettuna on suuri kiusaus nukahtaa. Katse asetetaan suurin piirtein suoraan eteenpäin. Jos mieli on kovin levoton, voi katsetta alentaa ja mieli rauhoittuu luonnollisesti pikkuhiljaa. Jos mieli on taas liian uninen, katsetta voi taas ylentää.

 

3) Kädet on hyvä pitää joko polvien päällä tai ideallisesti kämmen kämmenen päällä, peukalot koskettaen kevyesti toisiaan.

 

Jos kaikki ylläoleva kuulostaa paljolta, voi aloittaa istumalla rauhassa aamulla 10 minuuttia vain katsomalla yhteen paikkaan, vaikka kahvikuppi kädessä ja antaa ajatusten tulla - niitä tuomitsematta. On parempi istua rauhassa ja antaa itselleen ja ajatuksille tilaa kuin istua oikealla tavalla, mutta täysin stressaantuneena. Toisaalta, muodollinen meditaatio asento auttaa mieltä rauhoittumaan ja myös totuttaa kehon pikku hiljaa meditointi asentoon.

 

Anna tilaa ajatuksille

 

On tärkeää ymmärtää että ajatuksia ei voi saada täysin pysähtymään. Itse asiassa, mitä enemmän yritämme saada ne pysähtymään tahdonvoimaa käyttäen, sitä voimakkaammin ne ilmestyvät. Meditoinnin tarkoitus ei olekkaan saada ajatukset pysähtymään. Meditoinnin tarkoitus on tulla tietoiseksi siitä ajattomasta tilasta, mikä on koko ajan ajatusten taustalla.

 

Yksi parhaista tekniikoista meditoida on antaa ajatuksille yksinkertaisesti paljon tilaa. Älä estä ajatuksia tulemasta mielesi "talon" sisälle, vaan kutsu ne jopa sisään. Pyydä tuomaan ystävätkin (eli vielä enemmän ajatuksia) mukaan juhliin! Aluksi pidetään paljon ääntä, iloitaan, suretaan ja lopulta uuvutaan ja rauhoitutaan - näin käy ajatuksille kun niiden kanssa istuu tarpeeksi kauan.

 

Toinen mielikuva on ajatella lehmiä kevät niityllä. Aluksi ne juoksevat ja hyppäävät villinä joka suuntaan navetasta vihdoinkin laitumille päästyään. Mutta pikkuhiljaa ne asettuvat yksitellen aloilleen ja alkavat syömään rauhallisesti ruohoa. Näin voi myöskin kuvitella omien ajatusten tekevän - ne ovat olemassa, mutta ne ovat rauhoittuneet eivätkä kontrolloi koko olemusta.

 

Alku voi olla helppoa

 

Meditoinnin ei tarvitse olla vaikeaa, muodollista tai erityisen mystillistä. Sen aloittamisen kynnystä voi itse alentaa. Jos annat ajatuksille vain tietoisesti tilaa joka aamu, vähintään 10 minuuttia, ainakin viikon ajan, huomaat varmasti että kohtaat päivän paljon rauhallisemmin, et reagoi asioihin yhtä dramaattisesti ja pystyt siten tekemään parempia päätöksiä. Sinulla on parempi ymmärrys sekä itsestäsi, omista tarpeistasi ja ymmärrät muita ihmisiä selvemmin. Tämä johtuu siitä että olet yksinkertaisesti antanut oman, luonnollisen viisautesi tulla esiin pelkästään antamalla sille tilaa "puhua" sinulle. Tästä on paljon hyötyä elämään ja se kehittää omaa intuitiota, lisää kärsivällisyyttä, omaa tietoisuutta ja myötätuntoisuutta sekä itseä että toisia kohtaan.

 

Namaste,

Ursula

Lunardakini-Astrologia.com

 

 Namaste = "jumalallinen olemukseni kumartaa jumalalliselle olemuksellesi sinussa"

___________________________________

Jos haluat tämän astrologia blogin ilmaiseksi suoraan sähköpostiisi, täytä lomake Lunardakini-Astrologia.com alaosassa.

 

Käy tykkäämässä ja seuraamassa!

Instagram: ursula_lunardakini_astrology/ 

Facebook: facebook.com/lunardakini/ 

YouTube: @Ursula_Lunardakini_Astrologia 

Jos haluat varata henkilökohtaisen astrologia tulkinnan, voit lukea lisää astrologia palveluistani Lunardakini-Astrologia.com. Saat linkin äänityksestä ja kopion omasta astrologia kartastasi tulkinnan jälkeen.

bottom of page