top of page

Uusi, outo maailma: Pluto vesimiehessä

Pluto siirtyi Vesimiehen merkkiin ensimmäistä kertaa maaliskuun 23, 2023.

Photo by Deep Mind


Maaliskuu 2023 muuttaa maailman


Valmis tai ei, ihmiskunnan uusi aikakausi käynnistyi tiistaina 21.3.2023 klo 19:22. Uusi kuu oinaan merkissä 21.3.2023 tapahtui kevätpäiväntasauksen aikaan, 0 astetta oinaan merkissä. Tämä jo sinällään on suhteellisen harvinaista ja symboloi todellakin uuden ajan alkamista ihmiskunnalle, sillä vain kaksi päivää sen jälkeen 23.3. 2023 Pluto muuttaa vesimiehen merkkiin ensimmäistä kertaa noin 248 vuoteen. Jupiter ja Saturnus myös tapasivat 0 astetta vesimiehessä 21.12.2020 ja aloittivat uuden, 200 vuoden jakson jolloin he tapaavat ilmamerkeissä. Tuo nolla astetta on hyvin symbolinen, ihan kuin menneisyys olisi nollattu ja saamme tilaisuuden aloittaa kaiken uudestaan.


Sen lisäksi Saturnus siirtyi kaloihin, (kirjoitin siitä tarkemmin edellisessä blogissani) Mars päättää 7 kuukauden kiertonsa kaksosissa ja siirtyy rapuun maaliskuun 25.


Tällä ja ensi viikolla näkyy ja kuuluu uutisissa kummia, sillä hitaasti kulkevien planeettojen siirtyminen uuteen merkkiin symboloi aina uuden ajan alkua ja siirtymishetkellä ihmiskunta saa yleensä symbolisen kurkistuksen tulevaisuuden isoihin muutoksiin yhteiskunnan tasolla.


Pluto liikuu kuitenkin äärettömän hitaasti meidän näkökulmasta, joten vaikka saamme seuraavien viikkojen aikana makua niille isoille muutoksille joita on tulossa, muutokset joita esittelen, tapahtuvat kuitenkin yksityisille ihmisille enimmäkseen hitaasti taustalla, monien vuosien aikana.


Pluto Vesimiehessä 20 vuotta


Pluto siirtyy Vesimieheen ensimmäisen kerran 23. maaliskuuta 2023 ja viipyy lopulta vesimiehen merkissä 20 vuotta. Maailmamme tulee näyttämään aivan erilaiselta 20 vuoden kuluttua. Pluto on transformaation, voiman, vaurauden, trauman, pelon, pakkomielteen, ja ennekaikkea pysyvän muutoksen planeetta.


Vesimies taas symboloi ihmiskuntaa, ryhmiä, tekniikkaa ja tulevaisuutta yleensä. Pluton tehtävä on tutkia asiat pohjamutien kautta ja käydä läpi yhteiskunnan joka kivenkolo näillä alueilla ja tehdä meistä resilienssejä. Huomaa kuitenkin että Pluto löytää sekä hankalia asioita jotka pitää käsitellä, mutta myös aarteita. Esimerkikisi monilla upporikkailla ihmisillä on vahva Pluto astrologia kartassaan - koska he näkevät tilaisuuksia siellä missä muut eivät niitä vielä nää.


Jotta saisimme käsityksen edessä olevien massiivisten yhteiskunnallisten muutosten laajuudesta, voimme verrata sitä edelliseen kertaan kun Pluto oli vesimiehessä, eli vuosina 1777-1797. Sekä Amerikan että Ranskan vallankumoukset tapahtuivat tuona aikana, eli muutokset joilla oli pysyvä vaikutus maailmanhistoriaan.


Tulevat muutokset ovat kuitenkin enimmäkseen hitaita ja asteittaisia, koska Pluto siirtyy vesimieheen ja palaa sitten kauriiseen muutaman kerran viimeistelemään vanhat asiat, muuttaen vesimieheen lopullisesti vasta marraskuussa 2024. Mutta kun planeetat muuttavat uuteen merkkiin, ne pitävät yleensä melkoista melua. Planeetta viimeisillä tai ensimmäisillä asteilla uudessa merkissä näkyy ja tuntuu yleensä hyvin näkyvästi, jopa yhteiskunnallisella tasolla.


Nykyiset maailmanlaajuiset katastrofit ja yleinen ärtymys johtuukin osittain siitä, että sekä Pluto että Saturnus ovat päättämässä kierrostaan kauriin ja vesimiehen merkissä. Olemme nyt täysin selvästi jättämässä menneen taakse ja astumassa outoon ja uuteen maailmaan, mutta sanomme vielä jäähyväisiä entiselle. Tämä tulee olemaan koko tämän vuoden tunnelma - kertaamme viimeisten 4 vuoden aikana opittuja läksyjä, samalla kun tunnemme ja näemme jo täysin selviä kuvia tulevaisuudesta, jota hallitsee ilma-elementti. Oletko jo luonut AI taidetta? Oletko jo keskustellut ChatGPT:n kanssa?


Viime kerralla kun Pluto siirtyi toiseen merkkiin (kauriiseen) 2008, maailmanlaajuinen talous romahti. Näin on alkanut käymään myös nyt, ja uskomattoman vertauskuvallisesti tällä kertaa talous romahdus lähti nimenomaan tekniikan alalta, mitä vesimies hallitsee. (Silicon Valley Bank romahti maaliskuussa 2023)


Yksityiset henkilöt taas kokevat Pluton voimakkaimmillaan vasta, kun se tekee tarkan aspektin (1-3 astetta) syntymäkarttaan. Planeetta, jotka tekee syntymä karttaan verrattuna yhteyden, neliön tai opposition Plutoon, tuntuu kyllä. Pluto on testi kestävyydellemme ja vakaumuksemme syvyydelle, mutta saattaa myös tuoda meille yllättäviä aarteita. Saturnus vesimiehessä tasoitti jo tietä, mutta nyt tulee Pluton testi. Erona on, että viime kädessä Saturnus välittää kehityksestämme ja jättää taakseen jopa lahjan, kun olemme tehneet sen eteen kovasti töitä emmekä ole välttäneet hänen testejään.


Pluto taas on paljon persoonattomampi planeetta. Hän tuo ennenkaikkea pysyvän muutoksen. Hän on äärimmäisen transkendenttinen planeetta – yksilöllisyydellämme on vähemmän merkitystä. Pluto saattaa symboloida sekä suurta vaurautta, että tuoda lopun asioille tai aarteen löytämistä - mutta se, miltä sinusta tuntuu tai miten reagoit, ei erityisesti kiinnosta Plutoa. Mutta jos luet tätä, selvisit Saturnuksen kulusta vesimiehessä, joten olet hyvin valmistautunut.


Valta kansalle...?


Parhaassa tapauksessa Pluto vesimiehessä symboloi hämmästyttäviä teknisiä ja lääketieteellisiä edistysaskeleita. Kuvittele ilmaisia ​​ja ympäristöystävällisiä energialähteitä. Kuvittele, että tekoäly luo henkilökohtaisesti mukautetun opetussuunnitelman jokaiselle lapselle. Kuvittele, että kaikilla on pääsy erinomaiseen, lääketieteelliseen hoitoon. Kuvittele yhteisöjä, joilla on erityisiä kykyjä ja ​​taitoja, ja jotka tekevät töitä yhteiskunnan parhaaksi maailman joka kolkalta. Kuvittele keksintöjä jotka tekevät elämästä terveellistä ja onnellista sekä ihmisille, eläimille että planeetalle. Onkin välttämätöntä kuvitella ja visualisoida positiivisia tuloksia ja mahdollisuuksia, loputtoman media virran sijaan, joka tarjoaa meille lähinnä vain erilaisia maailmanlopun versioita. Meillä on kuitenkin voima estää nuo kauhu skenaariot.


"Teeskentele, kunnes onnistut"


Kuvittele positiivisia visioita vaikka en niihin täysin edes uskoisi, sillä Pluton suurin uhka on omien pelkojemme ilmentyminen. On olemassa sanonta: roskaa sisään, roskaa ulos. Toisin sanoen, et voi toivoa parantavasi maailmaa, jos otat jatkuvasti vastaan vain maailmanlopun ja pelon skenaarioita. Yritetään olla katsomatta pelkkiä katastrofaalisia asioita TV:sta, kuitenkaan realiteetteja unohtamatta. Paras keino onkin nyt toivoa parasta, mutta olla silti valmistautunut haasteisiin.


Valta kansalta...?


Valtaan liittyy aina suuri vastuu. Pluton läsnäollessä meidän on hyvä pitää aina silmällä vallan väärinkäyttöä, ja vesimiehen merkissä erityisesti teknologian ja massojen väärinkäyttöä. Tiedon sensurointi ja / tai valtataistelut tiedosta on melko taattua. Erilaisia ​​reunaryhmiä muodostuu haastamaan hallituksia kaikkialla.


Yksi huolestuttavimmista asioista onkin jo nyt, ammattimaisen raportoinnin ja tiedottamisen puute. Suomessa tämä ehkä hieman vähemmän ongelma kuin muualla, mutta pelkkiin mainosrahoihin turvautuvat uutistoimistot maailmalla eivät näytä haluavan enää panostaa perusteelliseen, puolueettomaan, ammattimaiseen tiedottamiseen. Neutraalin ja asiallisen raportoinnin löytäminen on aina vain hankalmpaa.


Vesimies on vastakohta leijonan merkille, joka on äärimmäisesti yksilöllisyyttä korostava merkki. Siksi tunnemmekin paljon painetta valita puoli tai kuulua ryhmään, oli se sitten pieni tai suuri. Tulemme todella tuntemaan painetta oman yksilöllisyytemme ja yhteiskunnan vaatimusten välillä. Saimme tästä jo makua koronan aikaan, mutta tällä kertaa taistelu käydään tiedotuksen, sensuroinnin, digitaalisen rahamarkkinoiden ja yksityisyyden alueilla.


Viranomaisten ja suuryritysten toimien kyseenalaistaminen onkin hyvä ja jopa pakollista tänä aikana. Mutta yhtä vaarallista on olla koskaan uskomatta viranomaisiin, varsinkin kun se on yhteishyvän puolesta. Maailman hallitusten täydellinen kyseenalaistaminen ja kaatuminen johtaa yksinkertaisesti jonkinlaiseen uuteen hierarkiaan tai rakenteeseen, joka johtaa lopulta vain toiseen hallitukseen. Hallitus on tapa järjestää yhteiskuntaa ja se on loppujen lopuksi tehty ihmisistä. Tasapainottelu näitten voimien keskellä tulee olemaan haastavaa yksityisille ihmisille. Vaikeinta tänä aikana tuleekin olla löytää faktatietoa, ja päättää ketä uskoa ja milloin - tämä on asia, joka jokaisen on päätettävä itse.


Tekoäly ja virtuaalinen todellisuus muuttaa maailman...jonakin päivänä?


Huolemme ainakin teknologiasta ovat kuitenkin jonkin verran ennenaikaisia, koska olemme vasta tekoälyn alkuvaiheissa, aivan kuten internet oli 30 vuotta sitten, ja nyt internet onkin tavallaan käymässä jonkin tason "keski-iän" kriisiä. Näemme valtavat vallanvaihdot isojen tekniikka yritysten kesken. Pluton kulku on kuitenkin erittäin hidasta. Virtuaalinen todellisuus ja metaverse maailmat eivät ole erityisen vaikuttavia vielä tässä vaiheessa. Tekoäly tekee tällä hetkellä vielä paljon virheitä, ja tietää vain sen tiedon, joka on sen saatavilla, eli 30 vuoden verran tietoa mitä olemme laittaneet verkkoon.


Onkin kuin katsoisimme itseämme peiliin ja näkisimme kaiken hyvän ja pahan internetiltä heijastavan takaisin (tämä on todella Plutomainen tilanne) , sillä teköäly näyttää meille vain sen mitä sillä on tarjolla. Tällä hetkellä tekoäly kerää vain tietoa verkosta ja arvaa, mitä seuraavaksi tapahtuu ihmis mielen ajatusmalliin perustuen. Mutta mehän tunnemme ihmisen ajatusmallit – ne ovat parhaimmillaan inspiroivia ja myötätuntoisia, pahimmillaan taas epäinhimillisiä ja epäloogisia.


Ihminen ihmisyydestä?